20 listopada z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego odbył się w naszej szkole Dzień Zdrowej Żywności.
Na początek wszyscy zebraliśmy się w sali gimnastycznej, by obejrzeć prezentację multimedialną pt. „12 zasad zdrowego odżywiania”.
Następnie przeszliśmy do klas i zabraliśmy się do pracy. Oczywiście pierwszą czynnością przed „kucharzeniem” było dokładne umycie rąk, założenie fartuszków i przygotowanie miejsca pracy. Każda klasa przygotowała smaczne potrawy na bazie owoców, warzyw, nabiału lub kasz.
Klasa „0” przygotowała surówkę z marchewki, pietruszki, jabłka i cytryny. Każdy cierpliwie czekał na swoją kolejkę podczas tarcia marchewki.
Klasy I i II przygotowały sałatkę owocową.
Klasa III – sałatkę jarzynową i sałatkę z kapusty pekińskiej.
Klasy IV i V serwowały nabiał pod różnymi postaciami. Była tam sałatka grecka, twarożek smakowy i koktajl.
Klasa VI przygotowała menu w oparciu o kasze. Zaproponowała sałatkę z kaszą kus kus, ciasteczka owsiane i placek z kaszą manną.
Przy pięknie nakrytych stołach uczniowie prezentowali swoje potrawy pani dyrektor i kolegom z innych klas.
Na koniec wspólny posiłek z wychowawcami.