Szkoła Podstawowa w Rudnej Małej

Dzień Zdrowej Żywności

20 listopada z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego odbył się w naszej szkole Dzień Zdrowej Żywności.

Na początek wszyscy zebraliśmy  się w sali gimnastycznej, by obejrzeć prezentację multimedialną  pt. „12 zasad zdrowego odżywiania”.

 

Następnie przeszliśmy do klas i zabraliśmy się do pracy. Oczywiście pierwszą czynnością przed „kucharzeniem” było dokładne umycie rąk, założenie fartuszków i  przygotowanie miejsca pracy. Każda klasa przygotowała smaczne potrawy na bazie owoców, warzyw, nabiału lub kasz.

Klasa „0” przygotowała surówkę z marchewki, pietruszki, jabłka i cytryny. Każdy cierpliwie czekał na swoją kolejkę podczas tarcia marchewki.

Klasy I i II przygotowały sałatkę owocową.

Klasa III – sałatkę jarzynową i sałatkę z kapusty pekińskiej.

Klasy IV i V serwowały nabiał pod różnymi postaciami. Była tam sałatka grecka, twarożek smakowy i koktajl.

Klasa VI przygotowała menu w oparciu o kasze. Zaproponowała sałatkę z kaszą kus kus, ciasteczka owsiane i placek z kaszą manną.

Przy pięknie nakrytych stołach uczniowie prezentowali swoje potrawy pani dyrektor i kolegom z innych klas.

Na koniec wspólny posiłek z wychowawcami.

Copyright © Szkoła Podstawowa w Rudnej Małej