Szkoła Podstawowa w Rudnej Małej

„Smacznie, zdrowo, niebanalnie kolorowo”

Bardzo ważnym aspektem wychowawczym naszej szkoły jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych. W związku z tym tradycją SP w Rudnej Małej jest obchodzenie Dnia Zdrowej Żywności.

1

30 września w naszej szkole odbył się piknik pod hasłem „Smacznie, zdrowo, niebanalnie, kolorowo”. Celem imprezy była promocja zdrowego stylu odżywiania. Tego dnia na uczniów czekało mnóstwo atrakcji i niespodzianek.

Piknik rozpoczął się od przywitania przez panią dyrektor Jolantę Kot-Ziębę gości: pani Krystyny Dziewit z ZSG w Rzeszowie wraz z uczniami II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Kelner oraz pana Sylwestra Kasiaka – szefa kuchni restauracji Złoty Pałac w Rudnej Małej.

3

2

 

W tym dniu swoje święto miały warzywa i owoce, bowiem to one królowały na naszych stołach. Z tej okazji przedszkolaki wykonały piosenkę pt.„Urodziny marchewki”. Następnie udzieliły kilku dobrych rad, których mottem przewodnim było hasło „Każdy uczeń zdrowy jest, każdy uczeń wie co jeść”. Na koniec dzieciaki zapewniały wszystkich, jak smaczne są sezonowe owoce z naszych sadów, śpiewając piosenkę pt. „Owocowe przysmaki”.

4

Spotkanie to miało uświadomić uczniom, że warzywa i owoce to bezcenne źródło witamin, które wzmacniają naszą odporność, dodają siły i energii. Spożywanie ich daje wiele przyjemności, a przygotowywanie – nieograniczone możliwości kulinarne, o czym przekonywali nas zaproszeni goście.

Superatrakcją imprezy był występ i prezentacja na żywo profesjonalizmu zawodowego szefa kuchni restauracji Złoty Pałac, pana Sylwestra Kasiaka. Pan Sylwester zilustrował wiersz Juliana Tuwima „Warzywa” i widowiskowo pokroił tytułowe warzywa do garnka. Następnie z warzyw i owoców wykroił apetyczne dekoracje na stół, m.in.: łabędzia z jabłka, różyczki z pomidora.

6

7

8

9

10

11

12

W końcu nasi wychowankowie pod kierunkiem pani Krystyny Dziewit i uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie oraz pana Sylwestra Kasiaka przystąpili do przygotowywania smacznych, kolorowych potraw. Pani Krystyna angażowała wszystkie dzieci, pytała, doradzała i wyjaśniała, jak dobrać produkty, aby powstały zdrowe i niebanalne dania. To było prawdziwe kulinarne show.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

Uczniowie przygotowali następujące potrawy: oddział przedszkolny – gofry z owocami; kl. I – kanapki; kl.II owocowe koktajle; kl. III – owocowe szaszłyki, kl. IV i V – sałatkę grecką; kl.VI – faszerowane pomidory. Najstarsi uczniowie wykrawali z jabłka łabędzia na dekorację stołu.

52

Oprócz praktycznych umiejętności naszych uczniów, sprawdzaliśmy też wiedzę teoretyczną uczniów na temat zdrowego odżywiania poprzez udział w konkursach. Najmłodsi wzięli udział w konkursie plastycznym, a starsi uczniowie rozwiązywali testy i krzyżówki.

56

57

Na koniec każdy uczeń otrzymał upominek: zdrową przekąskę i kuchenne akcesoria.

58

59

60

61

62

63

64

65

Mamy nadzieję, że to spotkanie skłoni naszych uczniów do sięgania po warzywa i owoce codziennie!

53

54

55

Copyright © Szkoła Podstawowa w Rudnej Małej