Szkoła Podstawowa w Rudnej Małej

Promujemy zdrowe odżywianie, czyli Dzień Jabłka w szkole

21 listopada obchodziliśmy Dzień Jabłka. Imprezę zorganizował Samorząd Uczniowski pod opieką pani Agnieszki Tłuczek.

1

Dekorację w całości wykonali uczniowie. Na początek autorzy plakatów promujących jedzenie jabłek zaprezentowali swoje prace, odczytując  autorskie hasła, m. in.: „Co dzień jabłko gryz, gryz, gryz i masz zdrowy, piękny zgryz!”

2

3

4

Przewodnicząca SU, Anastazja Mospan, zapoznała koleżanki i kolegów z odżywczymi wartościami jabłek i ich korzystnym wpływem na nasze zdrowie.

5

Przewodnicząca klas I-III, Ania Pelc, przytoczyła kilka ciekawostek dotyczących: wielkości owoców jabłek, ilości ich produkcji i spożycia w Polsce itp.

6

Uczniowie z klas I i III popisali się znajomością wierszyków i piosenek , których tematem były jabłka, czym uświetnili szkolną imprezę.

7

8

Przyszedł czas na rozwiązanie konkretnych zadań w grupach.

Klasa trzecia zaimponowała znajomością olbrzymiej ilości gatunków jabłek. W wykonaniu zdania pomogła im siostra Alicja.

9

Dzieci z przedszkola, klasy I i II układały puzzle, przedstawiające „owoc dnia”. Zadanie wcale nie było takie łatwe, gdyż brakowało ilustracji do odwzorowania, a jabłka były namalowane w dużym zbliżeniu.

10

11

Z rozsypanki wyrazowej czwartoklasiści układali przysłowia związane z jabłkiem i wyjaśniali ich znaczenie. Problemem okazało się angielskie przysłowie: „One apple a day keeps the doctor away.”  Aby je wyjaśnić, użyli najpierw słownika, a następnie skorzystali ze wskazówek pana Michała Lubeckiego.

12

13

14

Starsi uczniowie podzieleni na grupy chłopców i dziewcząt rywalizowali w układaniu rodziny wyrazu „jabłko”. Znacznie lepiej poradziły sobie z wykonaniem tego zadania dziewczyny.

15

16

Indywidualne konkursy dotyczyły m. in. znajomości nazw jabłka w innych językach. We wszystkich konkurencjach zwycięzcy nagradzani byli w tym dniu … jabłkami, w które zaopatrzyła nas Rada Rodziców.

17

Najwięcej emocji sprawiła konkurencja praktyczna, polegająca na obraniu jabłka w taki sposób, aby uzyskać jak najdłuższą łupinę. Niestety, widać jak na dłoni, że dzieci rzadko pomagają rodzicom w pracach kuchennych i daleko im do rówieśników z programu „MasterChef  Junior”.

18

19

Drugą część Dnia Jabłka poświeciliśmy na przygotowywanie w klasach potraw z jabłkiem w roli głównej lub choćby epizodycznej.  Wszystkie smakołyki wylądowały na wspólnym stole. Uczniowie prezentowali swoje potrawy i przybliżali tajniki ich powstania.

20

A oto wyniki kulinarnych wysiłków:

Przedszkole – szaszłyki i koreczki owocowe ozdobione piętrowym talerzem „zwierzaków owocowych” wykonanych przez panią Justynkę i panią Jolę.

Klasa I – surówka jabłkowo-marchwiowa.

Klasa II – gofry z jabłkami i bitą śmietaną oraz kompot jabłkowy.

Klasa III – warstwowy deser owocowy z galaretkami i bitą śmietaną.

Klasa IV – sałatka owocowa, kisiel jabłkowy + szarlotka upieczona wcześniej przez Klarę z pomocą babci.

Klasy VI i VII – rogaliki z ciasta francuskiego z jabłecznym nadzieniem z dodatkiem czekolady.

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

Dzień Jabłka dał uczniom dużo radości z możliwości wspólnego przyrządzania  potraw, wzbogacił o wszechstronną wiedzę dotyczącą jabłek – i – mamy nadzieję – przekonał dzieci do częstszego zjadania jabłek pod różnymi postaciami.

45

46

47

?????????????

?????????????

Copyright © Szkoła Podstawowa w Rudnej Małej