21 listopada obchodziliśmy Dzień Jabłka. Imprezę zorganizował Samorząd Uczniowski pod opieką pani Agnieszki Tłuczek.
Dekorację w całości wykonali uczniowie. Na początek autorzy plakatów promujących jedzenie jabłek zaprezentowali swoje prace, odczytując autorskie hasła, m. in.: „Co dzień jabłko gryz, gryz, gryz i masz zdrowy, piękny zgryz!”
Przewodnicząca SU, Anastazja Mospan, zapoznała koleżanki i kolegów z odżywczymi wartościami jabłek i ich korzystnym wpływem na nasze zdrowie.
Przewodnicząca klas I-III, Ania Pelc, przytoczyła kilka ciekawostek dotyczących: wielkości owoców jabłek, ilości ich produkcji i spożycia w Polsce itp.
Uczniowie z klas I i III popisali się znajomością wierszyków i piosenek , których tematem były jabłka, czym uświetnili szkolną imprezę.
Przyszedł czas na rozwiązanie konkretnych zadań w grupach.
Klasa trzecia zaimponowała znajomością olbrzymiej ilości gatunków jabłek. W wykonaniu zdania pomogła im siostra Alicja.
Dzieci z przedszkola, klasy I i II układały puzzle, przedstawiające „owoc dnia”. Zadanie wcale nie było takie łatwe, gdyż brakowało ilustracji do odwzorowania, a jabłka były namalowane w dużym zbliżeniu.
Z rozsypanki wyrazowej czwartoklasiści układali przysłowia związane z jabłkiem i wyjaśniali ich znaczenie. Problemem okazało się angielskie przysłowie: „One apple a day keeps the doctor away.” Aby je wyjaśnić, użyli najpierw słownika, a następnie skorzystali ze wskazówek pana Michała Lubeckiego.
Starsi uczniowie podzieleni na grupy chłopców i dziewcząt rywalizowali w układaniu rodziny wyrazu „jabłko”. Znacznie lepiej poradziły sobie z wykonaniem tego zadania dziewczyny.
Indywidualne konkursy dotyczyły m. in. znajomości nazw jabłka w innych językach. We wszystkich konkurencjach zwycięzcy nagradzani byli w tym dniu … jabłkami, w które zaopatrzyła nas Rada Rodziców.
Najwięcej emocji sprawiła konkurencja praktyczna, polegająca na obraniu jabłka w taki sposób, aby uzyskać jak najdłuższą łupinę. Niestety, widać jak na dłoni, że dzieci rzadko pomagają rodzicom w pracach kuchennych i daleko im do rówieśników z programu „MasterChef Junior”.
Drugą część Dnia Jabłka poświeciliśmy na przygotowywanie w klasach potraw z jabłkiem w roli głównej lub choćby epizodycznej. Wszystkie smakołyki wylądowały na wspólnym stole. Uczniowie prezentowali swoje potrawy i przybliżali tajniki ich powstania.
A oto wyniki kulinarnych wysiłków:
Przedszkole – szaszłyki i koreczki owocowe ozdobione piętrowym talerzem „zwierzaków owocowych” wykonanych przez panią Justynkę i panią Jolę.
Klasa I – surówka jabłkowo-marchwiowa.
Klasa II – gofry z jabłkami i bitą śmietaną oraz kompot jabłkowy.
Klasa III – warstwowy deser owocowy z galaretkami i bitą śmietaną.
Klasa IV – sałatka owocowa, kisiel jabłkowy + szarlotka upieczona wcześniej przez Klarę z pomocą babci.
Klasy VI i VII – rogaliki z ciasta francuskiego z jabłecznym nadzieniem z dodatkiem czekolady.
Dzień Jabłka dał uczniom dużo radości z możliwości wspólnego przyrządzania potraw, wzbogacił o wszechstronną wiedzę dotyczącą jabłek – i – mamy nadzieję – przekonał dzieci do częstszego zjadania jabłek pod różnymi postaciami.