Wycieczka do Opatowa
Treść
27 maja 2024 r. klasy I-III udały się na wycieczkę do Opatowa. Po przyjeździe udaliśmy się do hotelu Miodowy Młyn. Odbyły się tu ciekawe warsztaty savoir-vivre, w których dzieci m.in. dowiedziały się sporo na temat prawidłowego zachowania przy stole i poznały zasady związane z pobytem w hotelu i restauracji.
Najatrakcyjniejsze dla nich były zajęcia praktyczne, podczas których samodzielnie nakrywały do stołu, a potem przyrządzały swoją pizzę z przygotowanych składników.
Po wspólnej degustacji pizzy oraz wręczeniu pamiątkowych dyplomów uczniowie udali się na następne warsztaty. Podczas nich zapoznali się z etapami produkcji krówki opatowskiej, którą w większości wykonuje się ręcznie, a także opanowywały sztukę ich zawijania w przygotowane etykietki. Uczniowie i opiekunowie mieli do zawinięcia 10 sztuk, a dowiedzieliśmy się, że wykwalifikowana pracownica zawija ok. 6000 takich krówek w ciągu 8 godzin. Niesamowite!
Wycieczka była bardzo pouczająca. Wszyscy uczniowie wrócili do domu zadowoleni z wieloma pamiątkami, wśród których nie brakowało opatowskich krówek.